sivas suşehri kayı köyü
Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

Sivas - SuşehriSivas - Suşehri
KAYIKÖYKAYIKÖY
KöyüKöyü
wwwwww
kayikoyukayikoyu
web.trweb.tr
köyümüze ait bir mesire alanı yapalımmı?
Anket Anket


Basın Bülteni Basın Bülteni

Kaydol
E-Bülten E-Bülten

Eklenti Kur
Radyo Radyo

UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
SohbetSohbet Bölümü BölümüDolu dolu ve hoşça vakit geçirmek için
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın
İletişimİletişim Formu Formuinfo@kayikoyu.web.tr

Reklamlar Reklamlar

Memurlar Memurlar

YÖREMİZİN TARİHİ

Köyün adının Osmanlı İmparatorluğu nun Kayı Boyundan olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca o dönemlerde Ermeni işgalinde olan diğer köyleri gözetleme mekanı olarakta kullanılmıştır...
 

Kayı boyu, Oğuz Kağan Destanı´na göre Oğuzların 24 boyundan biri ve Kaşgarlı Mahmud´a göre Divân-ı Lügati´t-Türk´deki yirmi iki Oğuz bölüğünden "İkincisi; "Kayığ"lardır. Belgeleri şudur : diye tanımladığı bir Oğuz boyudur.

Oğuzların Bozok kolundan bir boydur. Osmanlı Hanedanı bu boydan gelmiştir. Reşidüddin´nin listesinde sembolleri şahin, yani şahinlerin en büyüğü olan akdoğan´dır.

Kayı kelime anlamı olarak kuvvet ve kudret sahibi demektir. Kayı boyunun damgası, iki ok ve bir yaydan oluşur. Babası Gün Han ve dedesi Oğuz Han olan Kayı Han bu boyun ilk atasıdır.

Kayı Boyu,Osmanlının kuruluş dönemlerinde Evrenos Gazi ve Hacı ilbeyi gibi beyleri ile balkanların fethinde büyük yararlılık göstermiş, Vardar ovası ve Kaza-i Cuma havarisine yerleşmişlerdir (Evrenos gazi ve Hacı İlbey´in aileleri bugün bile bilinmektedir).
 

=== Tarihçe = [değiştir]

Köyün adının Osmanlı İmparatorluğu nun Kayı Boyundan Karakeçili Aşiretinden insanlar yöreye Elazığ-Baskil bölgesinden gelerek iskan edilmişler ve köyü kurmuşlardır.Bu sebeplede köyün adı "kayı" olarak kalmıştır. Ayrıca köy´de Karadeniz göçmenleride yoğun olarak bulunmaktadır. Sivas ilinin bilinen en eski köylerinden biridir. Genel çoğunluğu yazları tatil amaçla kullanmaktadır. Kışları ise Ankara ve İstanbul´da ikamet etmektedir. İlçeye bağlı bilinen tek karakeçili köyü olduğu tahmin edilmektedir.Ayrıca o dönemlerde Ermeni işgalinde olan diğer köyleri gözetleme mekanı olarakta kullanılmıştır.

Kültür [değiştir]

Kültürel açıdan gerçek bir anadolu köyü izlenimleri bulunmaktadır. Yöresel herhangi bir kıyafeti bulunmamaktadır. Anadolu tarzı olarak açıklanabilir. Yemeklerinden bahsetmek gerekir ise geniş bi menüye sahiptir tabii ki bunların başında Keşkek diye tabir edilen orta Anadolu yemeği gelmektedir. Yarma diye tabir edilen Bulgur türünden yapılır içine un ve tavuk´ta ilave edilerek çorbamsı bir şekilde servis edilir. Diğer yemeklerden bahsetmek gerekir ise Kara lahana dolması , Kabak çiçeği dolması , Kete (Hamur işi), Bişi (hamur kızartması), İçi yağlı (Hamur işi).

Coğrafya [değiştir]

Sivas iline 174 km, Akıncılar ilçesine 13 km uzaklıktadır. İstanbul´a ise 950 Km uzaklıktadır. Genek olarak bakıldığında Suşehri ovasını kuşbakışı görebilen TEK yer olma özelliğine sahiptir. Karşı tepesinde ŞEBİNKARAHİSAR ı görebilmektedir. Toplamda kuşbakışı 200 KM2 ´lik bir ovayı ve manzarayı Tepeden görebilme özelliğine sahiptir. Akşam olduğunda ise güneşin batışını izlemek büyük bir zevktir. Yukarı Pınar adında bir pınarı bulunmaktadır ve ölçümler sonucu suyun o civarda ki en kaliteli su olduğu kanıtlanmıştır. Gidenlerin sayfamızda bulunanları dikkate alarak gidip, gezip , görüp iyi vakit geçirmeleri dileği ile...

İklim [değiştir]

Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyde yetişen meyveler; 1-Ceviz 2-Elma 3-Kayısı 4-Şeftali 5-Armut 6-Üzüm 7-Dut (Kara ve Beyaz) 8-Böğürtlen 9-Çilek

Köyde yetişen sebzeler; 1-Nohut 2-Buğday 3-Arpa 4-Pancar 6-Fasulye 7-Domates 8-Salatalık 9-Kabak 10-Patates

Nüfus [değiştir]

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 250
2000 221
1997 150

Ekonomi [değiştir]

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri [değiştir]

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır.  Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.Ayrıca köyümüz cami yeniden yapılmıştır ve buna dahil morgda vardır.

Kaynakça [değiştir]

www.kayikoyu.org

Sayfa Üretim süresi :0,314

© 2014 kayikoyu.web.tr
Kayıköy Köyü Web Portalı http://www.kayikoyu.web.tr

Tam Ekran